Щом не ни допускат в Шенген, правителствата на България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си

Камара на автомобилните превозвачи в България подкрепя позицията на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR) – щом двете страни бяха блокирани по пътя си към Шенген, правителствата им да започнат активна работа за премахване на граничния контрол между тях.

И в двете държави транспортният сектор е водещ що се отнася до икономиките им. Транспортният бранш както в България, така и в Румъния, пострада чувствително заради протекционистичните мерки, които ЕС въведе под името Пакет „Мобилност I“. Целта е ясна – намаляване на конкурентоспособността не само на превозвачите от двете държави, а и на техните икономики като цяло.

Недопускането в Шенген не е само удар върху бизнеса, а и върху всички пътуващи хора и най-вече водачите на тежкотоварни автомобили, които са принудени да чакат не с часове, а с дни в крайно неприемли условия.

България и Румъния заедно поеха по пътя на европейското единство, но нарушаването на основните принципи на ЕС и то от страни с утвърдени демократични принципи е недопустимо. Именно за това България и Румъния трябва да продължат пътя си към Шенген заедно и най-логичната стъпка е именно тази – премахване на граничния контрол.

От Камара на автомобилните превозвачи в България призоваваме българските власти да предприемат мерки и стъпки съвместно с румънската страна за премахване на граничния контрол с Румъния. 

Вашият коментар

error: Content is protected !!